Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Витамин D и всичко, което трябва да знаем за него

Според ново проучване и съобщено от ANI, над 80% от 200 пациенти с COVID-19 в болница в Испания имат дефицит на витамин D.

Как действа витамин D?

  • Това е хормон, който се произвежда в тялото, когато кожата е изложена на  ултравиолетово лъчение от слънчевата светлина, контролира концентрацията на калций в кръвта и влияе върху имунната система.
  • Дефицитът е свързан с различни здравословни проблеми.  
  • Все още се провеждат изследвания защо хормонът влияе върху други системи на тялото.
  • Много изследвания сочат благоприятния ефект върху имунната система, особено по отношение на защитата срещу инфекции.

“Лечението с витамин D трябва да се препоръчва при пациенти с COVID-19 с ниски нива на витамин D, които циркулират в кръвта, тъй като този подход може да има благоприятни ефекти както върху мускулно-скелетната , така и върху имунната система”, добави Ернандес.

Може ли нивото микронутриента да определи моментното здравословно състояние на организма?

В известен смисъл да.

Констатации от скорошно проучване при мъжете установяват, че свободно циркулиращите нива в кръвта могат да помогнат за установяването и прогнозирането на бъдещите рискове за здравето.

Той е свързан с по-висок риск от развитие на много заболявания, свързани със стареенето, като сърдечно-съдови заболявания, рак и остеопороза.

Тъй като дефицитът е свързан с множество сериозни здравословни състояния с напредването на възрастта, това проучване предполага, че по-нататъшното проучване на нивата на витамин D и връзката им с лошото здраве може да бъде обещаваща област за допълнителни изследвания.

Как се произвежда?

Тялото произвежда добро количество чрез излагане на слънце.

Но през зимните месеци и продължаващата пандемия много от нас не получават необходимото количество слънце през деня. 

Смята се, че около 50% или повече от нашето население има някакво ниво на дефицит.

И така, какви са ползите?

Мнението на  експертите от списание INSIDER:

Ползите включват подпомагане на организма да усвоява калций и фосфор, за да поддържа  силна имунна система и здрави костите.

Доказан защитен фактор срещу развитието на склероза. Ниските нива са свързани с по-голям риск от депресия, рак и COVID-19.

Как да повишите нивата?

Предложението на Numero uno, което повечето лекари ще дадат, е: 

Първо, Насладете се на сутрешното слънце. Интензивността на  слънчевата радиация във вашето населено място е най-добрият начин да получите дневната си доза.

Второ, Мазни риби, гъби, яйца и сирене и т.н. също са чудесни начини за набавяне на малко количество от микронутриента. Вегетарианците трябва да се уверят, че включват млечни продукти, портокалов сок, соево мляко и зърнени храни, за да повишат нивата си.

Трето, Помислете за прием на добавка. “Ако имате недостиг на витамин D, това оказва влияние върху вашата податливост към инфекция”, каза д-р Антъни Фаучи. 

“Не бих имал нищо против да препоръчам – и аз го правя сам – да приемам добавки с витамин D.” Не забравяйте обаче да се консултирате с Вашия лекар, преди да започнете план за добавки.

Източник:

Over 80% of COVID-19 patients have this vitamin deficiency; learn more about it