Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Ползи от сауната

Подобрява цялостното здраве

Не е изненадващо, че хората използващи сауната най-често цитират намаляването на стреса като основно  предимство. Медицинските изследвания често установяват, че стресът в ежедневието ни може да повлияе негативно на здравето ни. 

Всъщност по-голямата част от заболяванията (например сърдечни заболявания) са поне частично свързани със стреса.  Сауната осигурява облекчаване на стреса по редица начини. Това е топло, тихо пространство, без никакви разсейки, идващи отвън. 

Ползите от топлината отпускат мускулите на тялото, подобряват циркулацията и стимулират отделянето на ендорфини. 

Помагат за възстановяване след интензивна физическа активност

Ползите от  топлината, осигурявани от сауната,  освобождават ендорфините в тялото. Ендорфините могат да имат лек, приятен “успокояващ ефект” и тяхната способност е да сведат до минимум болката  в ставите и мускулите, освен, например, от интензивна физическа тренировка. 

Температурата на тялото също се повишава. Това води до разширяване на кръвоносните съдове, поради което се увеличава кръвообращението. 

Ползите от този увеличен кръвен поток от друга страна  ускоряват естествения лечебен процес на тялото чрез  ускоряване на зарастването на леки синини или порязвания.

След като участвате във физически спортове, използвайте сауната, за да насърчите мускулната релаксация, с която помагате за намаляването на мускулното напрежение и елиминирането на млечната киселина и / или други токсини, които могат да присъстват.

Изхвърлят токсините чрез процес на изпотяване

Много, ако не и повечето от нас не се потят активно ежедневно. Дълбокото изпотяване обаче има множество доказани ползи за здравето. 

Предимствата, получени от дълбока пот, могат да бъдат постигнати чрез редовно посещение в сауна. Поради топлината, основната телесна температура започва да се повишава.

След това кръвоносните съдове се разширяват, пречиствайки се от повишения кръвен поток. Тъй като топлината от кръвта започва да се движи към повърхността на кожата, нервната система на тялото след това изпраща сигнали до милионите потни жлези, които покриват човешкото тяло.

Тъй като потните жлези се стимулират, те произвеждат пот. Производството на пот е предназначено основно за охлаждане на тялото и е съставено от 99% вода. 

Дълбокото изпотяване в сауната обаче може да помогне за намаляване на нивата на олово, мед, цинк, никел, живак и химикали – всички те са токсини, които обикновено се абсорбират само от взаимодействието с нашата ежедневна среда.

Не липсват книги от лекари и практикуващи, които описват ползите от редовното детоксикиране на телата ни. 

Подобряват здравето на мозъка

Ползите от сауната в етап на 20-годишно проучване, проведено с повече от 2300 участници в Университета на Източна Финландия са открити от д-р Яри Лауканен и неговите колеги, които разкриват че редовното използване на сауна (4-7 пъти седмично) при 176 градуса по Целзий в продължение на 19 минути, понижава риска на болестите – Алцхаймер  и  Деменция.

Асоциацията на Алцхаймер включва изпотяването като важен начин за подобряване на здравето на мозъка.

Облекчават стреса

Топлината  помага да се отпуснем и да регулираме нивото на кортизол в кръвта ни. 

Кортизолът е хормонът, който се отделя, когато сме стресирани и твърде високите нива на кортизол могат да доведат до редица здравословни проблеми, като проблеми с имунната система и със съня. 

Ползите от сауната са че те намаляват нивата на кортизол в кръвта ни и стимулират производството на серотонин. Серотонинът е нашият „щастлив хормон“, който ни кара да се чувстваме добре.

Предизвикат по-дълбок сън

След редица проучвания, резултатите сочат че по-дългият и по-спокоен сън се възпроизвежда от честите парни процедури. 

Ползите от отделянето на ендорфини и лоши вещества в тялото придружени с увеличаването на телесната температура, освобождават и възстановяват естественият режим на съня. 

След тази процедура се чувстваме отпочинали но и от части изморени, защото с нея ние освобождаваме стрес и лоши вещества. За да увеличим неговото действие, трябва да бъдем постоянни и релаксирани.

Ползите от топлината помагат в борбата с болестите

Германските медицински изследвания показват, че сауните са успели да създадат ползи към значителното намаляване на  честотата на настинки и грип сред участниците. 

Тъй като тялото е изложено на топлина и пара (в случая на традиционните сауни), то произвежда по-бързо бели кръвни клетки, което от своя страна помага за борба с болестите и  убиването на вируси. 

Освен това те могат да облекчат дискомфортните симптоми при възпалението на синусите от настинки или алергии – особено когато се използват с пара (съвет: добавете евкалипт към водата за по-силен резултат).

Действието на парата помага да се изчистят нежеланите възпаления и и предотвратява натрупването на нежелани вирусни тела в тялото.

Почиства кожата

Процедурите с гореща пара са едни от най-старите стратегии за постигане на бързо и ефективно почистване и поддържат здравата структура на нашата кожа.

Когато тялото започне да произвежда пот чрез дълбоко изпотяване, кожата  се почиства и мъртвите кожни клетки се подменят – поддържайки кожата ви в добро работно състояние.

Ползите от изпотяването са че премахват бактериите от епидермалния слой и потните канали. Доказано е, че почистването на порите подобряват капилярната циркулация, като същевременно придава на кожата по-мек и нежен вид.

Изгарят калории

Дългогодишни проучвания сочат че сауните са отлична помощ в борбата с излишните килограми. Най-често, по-висок резултат в намаляването на излишните мазнини се постига в началото, защото тялото получава силен стрес, с който се увеличава стимулацията на кръвта и се забързва метаболизма. 

Самият процес на изпотяване изисква значително количество енергия. Тази енергия се получава от превръщането на мазнини и въглехидрати в телесен процес, който изгаря калории. 

Според медицински изследвания на американската армия (Уорд Дийн, д-р), “Умерено кондициониран човек може лесно да изпоти 500 грама в сауна за една сесия, консумирайки почти 300 калории в процеса.

Тялото консумира споменатите калории поради ускорението на сърдечната дейност (сърдечно-съдовата секция). Ползата от увеличаването на сърдечната дейност е тази в която процесът изисква повече кислород, тялото започва да преобразува повече калории в използваема енергия.

Защо да се доверим на FitnessOne

Използването на парни процедури са значително доста разпространени сред хората. В по-големите предприятия със сауни процедури присъстват и по-голямото струпване на хора. Ние притежаваме качеството на баланса. 

Баланса в това да удовлетворим хората с нашите многобройни процедури, както и да задоволим тяхното желание за спокойствие и релакс. Ако желаете да прекарате един спокоен  и възстановяващ ден прикрепен с тишина и приятни емоции, заповядайте при нас. 

Източници

https://www.alz.org/help-support/brain_health/10_ways_to_love_your_brain