Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Тайландски масаж

Какво представлява

Тай използва техники за нежен натиск и разтягане, за да отпусне цялото тяло. Това е древна лечебна практика, която произхожда от Индия. Датира от около 2500–7000 години.

Техниката, която практикуващите използват, е много различна от тази, на която хората на Запад са свикнали. За разлика от шведските или шиацу техниките за масаж, при които човек пасивно лежи на легло, в този масаж по-скоро клиентът лежи на пода и участва по-активно.

Тази статия ще разгледа ползите, и как може да помогне на спортистите.

Ползи за здравето 

Тайландският лечител има много ползи за здравето, от намаляване на стреса до облекчаване на мускулното напрежение. Може дори да увеличи енергията. 

Намаля стреса

Стресът не е непременно лош. Често стресът може да действа като положителен мотиватор, който може да помогне на хората да се представят по-добре и да постигнат повече в личния и професионалния си живот.

Въпреки това твърде много стрес може да повлияе негативно на психическото и физическото здраве. Хроничният или дълготраен стрес може да доведе до сериозни заболявания, включително депресия и сърдечно-съдови заболявания.

Тай масажът използва техники за нежен натиск и разтягане, за да отпусне тялото. Проучване от 2015 г. установи, че тайландският масаж значително намалява нивата на определен “маркер” на стреса, присъстващ в слюнката, наречен sAA.

Изследователите заключават, че е по-ефективен за намаляване на стреса при здрави хора, отколкото просто почивка.

Повишава енергията

Изследванията показват, че “тай” може да повиши нивата на физическа енергия на хората. Едно от проучванията изследва ефекта от тайландското и шведското масажиране при хора, които са изпитвали умора. 

Резултатите разкрили, че той увеличава енергията и умствената стимулация, докато шведският е по-вероятно да подобри релаксацията и съня.

Техниката се основава на понятието енергийни линии, или “Сен” канали за енергия.

“Сен” каналите съответстват на различни части на тялото, като костите, мускулите, кръвта и нервите. Някои “Сен” канали също влияят на ума и съзнанието. Те се наричат ​​финни канали.

Теорията предполага, че стегнатите мускули причиняват запушвания в в различни “Сен’’ канали. Тези блокажи намаляват притока на жизнена енергия, което води до скованост, болка и заболяване. 

Тай използва различни техники, които или отварят, или свиват различни “Сен” канали, за да коригират потока на жизнената енергия.

Стимулира циркулацията

Тайландското масажиране може да насърчи циркулацията както на кръвта, така и на лимфата чрез използване на нежни разтягания. 

Тези йога подобни участъци увеличават кръвообращението, което запълва тъканите на тялото с кислород. Това помага за насърчаване на растежа на клетките и здравето на сърцето.

Едно проучване изследва ползите в краката при хора с периферна невропатия, което често е следствие на усложнение при диабет. Изследователите установили, че “тай” е помогнал за подобряване на баланса.

Те вярват, че това е така, защото подобрява кръвообращението, което от своя страна стимулира соматосензорната система. Това е система, която играе основна роля в баланса.

Подобрява обхвата на движение

Тайландският лечител включва йога-подобни упражнения за намаляване на стреса и подобряване на кръвообращението. Постепенното, нежно разтягане ще подобри гъвкавостта на човека с течение на времето, позволявайки по-голям обхват на движение.

Може също да подобри циркулацията на течността в ставите или синовиалната течност, което намалява триенето между ставите. Това може да подобри подвижността на ставите и обхвата на движение.

Тай масаж за спортисти

Спортистите са склонни към умора, болки в мускулите и ставите и наранявания по време на тренировките си. Ето защо много спортисти работят със специализирани терапевти по спортно масажиране.

Спортният масаж комбинира асистирани разтягания и различни масажни техники за лечение на спортни наранявания и подобряване на обхвата на движение на спортиста. 

Практикуващите често използват асистирано разтягане, за да се насочат към определена област от тялото или определена мускулна група.

От друга страна, постепенно разтяга цялото тяло, позволявайки на човека да се отпусне. Динамичните разтягания, които използват практикуващите тайландски практики, могат да предложат по-дълбоки, по-възстановителни разтягания от някои техники на асистирано разтягане на спортен масаж.

Релаксацията, съчетана с енергизиращите и ободряващи ефекти на тайландския масаж, помага на хората да се чувстват психически и физически възстановени.

Той също подобрява циркулацията, което носи повече кислород в мускулите и други тъкани. Това може да предотврати наранявания и да подобри способността на спортиста да се възстанови след интензивна тренировка.

Колко често трябва да се практикуват

След тай сеанс човек може да се чувства много отпуснат. Те обаче трябва да имат предвид, че мускулите им са били разтегнати и подбудени. След него човек трябва да си почива и да пие много вода.

Няма насоки за това колко често човек трябва си се практикуват. 

Ако някой желае да се съсредоточи върху определена област от тялото си, той може да избере да работи с масажист, за да планира редовни сесии, докато не бъде доволен от резултатите. 

В този момент те могат да помислят да разпределят срещите си и да се съсредоточат върху поддържането на резултатите.

Как се прави

Един добър начин за визуализиране на “тай” е като си представите, че някой подрежда тялото в различни йога пози.

В тай масажът клиентът обикновено лежи на пода. Терапевтът може да използва ръцете, коленете, краката или краката си, за да помогне да манипулира тялото на човека в различни позиции.

Това не трябва да причинява болка или дискомфорт, но човек трябва да предупреди своя терапевт, ако изпита някое от тези неща.

Не се изисква някаква по-сериозна подготовка преди вашата първа сесия. Някой съвети, които можем да дадем са следните:

  • Опитайте се да пристигнете около 10 минути по-рано, за да попълните всички документи преди уговорката.
  • Информирайте практикуващия за всяка значима медицинска история, тъй като тайландският лечител не е безопасен за някои хора с определени здравословни състояния.
  • Елате на срещата, облечени в свободни или спортни дрехи. Опитайте се да избягвате тесни дрехи, защото това може да причини дискомфорт и да ограничи обхвата на движенията по време на масажа.

“Тай” е един чудесен начин да разпуснем тялото си, да намалим стреса в мускулите и да увеличим енергията си, като включва прилагане на натиск върху определени точки по тялото, за да се отворят канали, които ще подобрят потока на енергия в тялото.

Тази древна техника за масаж се практикува от хиляди години. Препоръчваме на всеки човек да опита поне веднъж в живота си, тъй като ползите са многобройни.