Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Упражнения след Covid-19

Упражненията, които подпомагат възстановяване от коронавирус се оказват много подходящи за мнозина, които са се преборили с вируса.

Има доказателства, които сочат, че мнозина са намерили връщането към нормалния ритъм на живот след COVID-19 за особено трудно.

Една от потърпевшите е и WH редакторката на социалните медии Франческа Менато .

Тя е се е подготвяла за маратонско бягане, когато се е заразила с COVID-19 в средата на март, точно преди блокирането да влезе в сила. „Бях без съмнение, в най  добрата си физическа форма, която някога съм била в живота си до този момент“, казва тя. 

По време на маратонско бягане, но още на 3:30, започва да изпитва симптоми.

‘Започна с това, че се почувствах зле – нещо, като махмурлук, но предишната вечер не бях пила нищо. След това дойде адски суха кашлица и започнах да се задушавам – сякаш не можех да дишам напълно с дробовете си. 

Около пет дни имах температура, а вкусът и миризмата ми изчезнаха за около десет. “

За щастие, Франческа Менато се възстанови, без да се нуждае от допълнителна медицинска помощ. Около седмица и половина след това тя се чувстваше достатъчно добре, за да се опита да се раздвижи отново, но това се оказва твърде рано. 

„Все още бях с мисъл за маратонския план и просто не можех да приема, че трябва да направя по-дълга почивка“, признава тя.

Изглежда тялото й обаче знаеше. Колкото и бавно да бягаше, пулсът й  скоча стремително. ‘Преминах през няколко писти, мразейки ги, докато не се помирих с факта, че ще ми трябва повече време за изчакване.’

Тя направи още няколко седмици почивка, преди да се почувства готова да започне да тренира през юли. Въпреки че се чувства по-добре от преди, със сигурност не е било лесно. 

‘Тялото ми реагира така, сякаш нямам енергия – всяко ново бягане има чувството, че тренировката от предишната седмица е била наистина интензивна тренировка. Това е лудост.

Както е случаят с всяка инфекция, прекаленото ранното натоварване, може да забави възстановяването ви, казва д-р Фолуша Олуваджана, личен лекар и фитнес инструктор с бакалавърска степен в спорта и медицината.

„Решаването кога да започнете да тренирате отново след COVID-19 може да бъде сложно, тъй като периодът на възстановяване може да бъде много различен за отделните хора“, казва тя. „Все още научаваме за този нов вирус и пътят към възстановяването не винаги е ясен .“

Ако сте тук, вероятно няма нужда да казвате колко важно е упражнението както за физическото, така и за психическото благосъстояние. Желаете да се върнете, знаем – но разберете, че връщането ви към предишната ви здравословно състояние,може да отнеме време.

Печеленето на пари не е по важно от Вашето здраве.

Имайки това предвид, ето 5 неща, които трябва да знаете за връщането към физическото натоварване след възстановяване от COVID-19.

5 неща, които трябва да знаете за упражненията след COVID-19

    1. Експертите препоръчват 2-3 седмици почивка

След консенсус на експерти от пулмолози, публикувано в The Lancet, се препоръчва на спортистите да почиват напълно поне 10 дни от момента, в който изчезват напълно симптомите  и след това да си вземат допълнителна седмица почивка до изчезване на симптомите – това са 17 дни.

Този съвет е почти в съответствие с подобна статия, публикувана от група кардиолози в JAMA Cardiology. Те препоръчват поне 2 седмици почивка от началото на симптомите, поради несигурността около дългосрочните ефекти на Covid-19 върху сърцето.

Обикновено само около 1% от хората развиват сърдечни проблеми при остри вирусни инфекции, различни от COVID-19, но при COVID-19 около 22% от хоспитализираните пациенти са имали по-сериозни сърдечни проблеми, като миокардит (възпаление на сърдечния мускул) .

    2. Разумно е да си почивате, дори ако имате леки симптоми

Както знаем, COVID-19 засяга хората по много различни начини. Някои хора може да не изпитват нищо друго освен загуба на вкус и мирис например.

„Леките симптоми показват, че тялото ви изпитва само ниска възпалителна реакция към вируса, така че е малко вероятно способността ви за упражнения да бъде значително засегната“, казва д-р Oluwajana.

С други думи, все още може да се чувствате способни на този 5k или обеден клас IG Live. Въпреки това, дори и да е така, е разумно да помислите да направите крачка назад от дейността, казва тя.

    3. Ще трябва да изграждате възстановяването постепенно

Когато дадете на тялото си достатъчно време да се възстанови и сте готови да тръгнете отново, започнете бавно. Дори след като симптомите отшумят, тялото ви все още се справя с възпаление в белите дробове и други тъкани.

„Въпреки че упражненията са все още важни за вашето здраве, също така е важно да избягвате натоварването твърде рано“, казва д-р Олуваджана. „Това може да забави възстановяването ви или евентуално да доведе до влошаване на симптомите ви, като повиши нивата на възпаление в тялото.“

Опитайте да започнете с разходка или  (при условие, че сте се самоизолирали според правителствените насоки, преди да излезете навън – това са 7 дни от момента, в който сте започнали да изпитвате симптоми, и повече, ако други членове на домакинството показват симптоми). Кратко, леко занимание по йога или пилатес също може да бъде опция.

     4. Наблюдението на реакцията на тялото ви е от ключово значение

Д-р Оливайана предлага да обръщате голямо внимание на тялото си, когато започнете отново. „С възстановяването и увеличаването на енергията ще можете бавно да увеличавате интензивността на упражненията“, казва тя.

Чувствате ли се по-зле след тренировка? Може да попаднете в онзи лагер „твърде трудно, твърде скоро“. ‘Намалете интензивността или си вземете малко почивка и се уверете, че получавате адекватна почивка, течности и хранене.’

Спрете да спортувате и потърсете медицинска помощ, ако по време на тренировка почувствате някой от следните симптоми:

  • Болка или стягане в гърдите
  • Сърцебиене
  • Задух при минимална активност
  • Виене на свят
  • Припадък

    5. Няма да бъдете там, където някога сте били – бъдете търпеливи

Точно както ефектът на COVID-19 върху хората се различава, така и степента им на възстановяване ще се промени.

‘Някои хора може да могат да се върнат към интензивността на упражненията си преди инфекцията доста бързо, но за други това може да е по-дълъг процес’, д-р Олувайана.

Ако сте прекарали няколко седмици в почивка – както би трябвало – няма да се върнете към нивото на подготовка и сила, на което сте били преди това.

„Това може да е разочароващо, но най-безопасно е да бъдете търпеливи и да избягвате пренапрежение“, казва д-р Олувайана. 

„Ако се притеснявате, че енергийните нива или дишането ви не се подобряват с времето, особено ако това е засегнато от способността ви да изпълнявате обикновени ежедневни дейности, говорете с личния си лекар.“

Източник:

https://www.womenshealthmag.com/uk/fitness/workouts/a33337341/exercise-recovering-coronavirus/