Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Хранене при активно спортуващите

Качествената храна и правилната диета са от решаващо значение за здравето на всеки човек. Но особено важни са за спортуващите и за техните постижения.

Храненето като условие за добра спортна форма

Набелязаните спортни цели се постигат чрез професионално разработена тренировъчна програма. Тя задължително трябва да е подкрепена от адекватен хранителен режим и внимателно подбран състав на храната.

Храненето в общи линии трябва да решава няколко задачи:

  • Да доставя градивен материал за поддържането и изграждането на мощна мускулна маса. Става дума за белтъчините и съставящите ги аминокиселини.
  • Да осигурява огромното количество енергия, необходима за самите тренировки, но и за поддържане на изключително интензивно работещите по време на тренировка жизнени системи. За целта са необходими въглехидрати и мазнини – нерафинирани и без допълнителна преработка.
  • Да внася в организма биоактивни вещества, като микроелементи, витамини и минерали. Те са нужни в нищожни количества, но играят решаваща роля в протичането и балансирането на цялостната обмяна на веществата.
  • Вода – може да не я броите като част от храненето. Но при положение, че тя е около 70% и нагоре от масата на телата ни и без нея не може да се случи нито една биохимична реакция в клетките ни, достатъчният прием е жизненоважен – особено за подложения на тежки физически натоварвания.

Специфики на храненето при спортуващи

Колкото повече продукти се включват в менюто ви, толкова по-разнообразни са хранителните съставки, които получава организма ви, и съответно – той се храни по-пълноценно.

Но и най-пълноценното хранене и усвояване още не значи, че нутриентите ще се използват по желания от вас начин.

Искате да увеличите мускулната си маса? Включвате в менюто си много и разнообразни белтъци и смятате, че всичко е наред? Да видим:

  • Организмът ви най-напред ще ги използва за укрепване и обновяване на жизненоважните тъкани и органи. Каквото остане – ще отиде за мускулите.
  • За определен период от време той може да употреби като градивен материал определен обем протеини. Ако остане неизползвана суровина, ще я превърне в захари – запас за по-късни енергийни нужди.

Още от пръв поглед е ясно – нужно ви е количество протеини, което ще покрива всички потребности, без да натоварва излишно храносмилателната система. При това трябва да е отлично разпределено през деня, за да се използва оптимално.

Така се стига до необходимостта от 6 – 7 хранения дневно при бодибилдърите. Добре е едното да е веднага след тренировката, когато приоритет е бързото възстановяване на всички тъкани и системи, включително мускулите. Затова приемането на бързи протеини и аминокиселини под формата на суплементи е особено препоръчително точно по това време.

Специалистите твърдят, че това е и моментът, в който въглехидратите се използват особено резултатно и се полага енергийната основа за следващата тренировка. Според тях, те се оползотворяват много по-ефективно, приети след, отколкото преди тренировката.

Необходимост от прием на хранителни добавки

Дори когато се храните максимално пълноценно и рационално, при активна спортна дейност това се оказва недостатъчно.

Постоянно преживявате огромен енергиен разход и стрес. Микротравмите са обичайно състояние на мускулите ви. При тренировките губите чувствителни количества минерали, витамини и микроелементи. Възможността за поява на дефицитни състояния, преумора и слабост е напълно реална.

Затова компенсирайте преразходите максимално бързо. Приемайте допълнително биоактивни съставки, подпомагащи доброто усвояване и оползотворяване на хранителните вещества. В FitnessOne Plovdiv, вие ще намерите богат асортимент от хранителни добавки, които ще ви помогнат с възстановяването! 

5 храни за активно спортуващите

Водата е важна за повишаване на енергията на тялото. Дехидратацията може да “изчерпи” енергийните запаси на тялото дори за един ден. Затова, уверете се, че поемате поне литър и половина вода на ден. Имайте в предвид, че не трябва да сте прекалено хидратирани преди тренировка, достатъчна е една водна чаша вода.

Медът е всепризнат енергиен стимулант. Той съдържа балансирана захар, съдържаща фруктоза и глюкоза, които дават допълнителна енергия на тялото. Витамините в меда включват и витамин В комплекс, който е отговорен за производството на енергия. В една супена лъжица мед има около 60 калории и може да го добавите към вашия ежедневен протеинов шейк.

Зеления чай е най-бързия начин да възстановите силите си. Той съдържа антиоксиданти и кофеин, които предотвратяват загуба на свободните радикали на тялото. Една чаша зелен чай с една лъжица мед са по-малко от 70 калории. 

Плодове като банани и ябълки – естествен извор на антиоксиданти, витамини и минерали, плюс въглехидрати за енергия. Един банан или ябълка преди тренировка ще ви снабди с допълнително сила. Не забравяйте, че свежите плодове не съдържат протеини, затова след тренировка ще се нуждаете от високо-протеинова закуска.

Богатото на фибри кисело мляко е още един вариант да се сдобиете с повече енергия. Киселото мляко съдържа перфектната комбинация от въглехидрати и протеини, толкова нужни при тренировка.

Това бяха нашите предложения за хранене при активно спортуващите. Едно от най-срещаните оплаквания на хората, които се опитват да бъдат здрави и в добра физическа форма, е че им е трудно да поддържат енергията и мотивацията да спортуват. Надяваме се, че след прочитането на тази статия, вие ще можете да направите положителни промени във вашия хранителен режим!

Share