Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Психологията на ефективната музика за тренировка

Имате ли нужда от правилните “тонове”, за да се движите? Харесва ли ви да тренирате със слушалки в ушите? Не сте единствени! Много хора обичат да слушат музика. Знаете ли, че тя има положителен ефект върху тялото и ума по време на физическо натоварване. Някога чудили ли сте се, дали има връзка между музиката и упражненията?

Има много проведени проучвания за връзката между музиката и тренировката. Всъщност първото е започнало през 1911 г. с американския изследовател Леонард Айрес. Той забеляза, че велосипедистите въртят педалите по-бързо, докато слушат любимите си песни. Оттогава са проведени редица изследвания, доказващи влиянието на музиката върху физическите дейности. Всички те потвърждават ролята й като стимулант за изпълнението на дадена активност.

Музиката и тренировките

Музиката не е само за ушите, но и за мозъка! Тя активира множество центрове, отговорни за паметта, емоциите, слуховите, двигателните и визуалните умения. Слушането на хубава музика може да направи чудеса като:

  • Облекчи хроничната болка (дори при пациенти с рак)
  • Възстанови движението при пациенти с инсулт
  •  Успокои деца с Аутизъм
  • Понижи депресията и да стабилизира кръвното налягане при коронарни пациенти.

Полезното въздайствие на музиката е било обект на няколко фантастични изследвания през последните няколко десетилетия. Изследователите се вглеждат във възможностите на музикалната терапия. Възможности, свързани с лечение на разстройства, стимулиране на ума и тялото, дори помощ при възстановяване след заболяване.

Няколко научни изследвания са възложени от организации като Националните институти по здравеопазване, за да разгледат, как музиката оказва влияние върху нашите умове и тела. Това, което се очертава като модел, е, че музиката наистина има силата да оказва влияние на повечето от нас. Ако се вярва на някои изследвания, тя дори може да излекува и тялото ви.

Как музиката се отразява на вашето съзнание и тяло?

Когато приятните звуци от любима песен пътуват до ухото ви, те се преобразуват в електрически сигнали, които се движат през слуховия нерв към мозъка. Там, слуховата кора (част от мозъка), отговоря за обработката на звука. Тя поема и стимулира редица отговори.

Музиката всъщност активира множество области на мозъка, включително тези, които са отговорни за паметта и емоциите. И не само тях! Активира също части от двигателната система, обработващи физическите движения.

Музиката може да бъде и социално преживяване! Участието в споделени дейности, може да помогне за изграждането на взаимоотношения. Тя също има способността да спомогне за облекчаване на безпокойство при напрегнати ситуации.

Напреднали медицински доклади показват въздействието на музиката върху оперирани пациенти. Някои от тестовете протекли, като пациентите трябвало да слушат музика преди самата интервенция. Резултатите показали, че приятните мелодии са намалили значително безпокойството при изследваната група.

Д-р Готфрид Шлауг от Харвардското медицинско училище извършил наблюдения върху развитието на детския мозък (от 6 години нагоре). Те започнали от момента, когато за първи път децата започнали да се учат, да свирят на музикални инструменти. След около 15 месеца обучение, те развили по-сложни връзки в мозъка. Техните моторни и слухови системи също се променили и станали по-сложни. Колкото по-дълго децата практикували музика, толкова по-силни били тези ефекти. Шлауг предполага, че самото създаване на музика активира множество зони в мозъка: слухови, моторни и визуални. Той предложил, тези резултати да бъдат използвани за лечение на неврологични заболявания.

Музиката – като лек на заболявания

Всъщност Шлауг не бил единствения, който вярва в силата на музиката. Музикалната терапия се изследва, поради многото възможни ценни влияния върху ума и тялото. В това число, лекуване на някои често срещани заболявания и подпомагане на хората с нарушения.

Хронична болка

Музиката в днешни дни се използва за облекчаване и релаксация сред хората, страдащи от хронична болка. Тя може да помогне и при странични ефекти от дългосрочно заболяване. Едно проучване оценило ефективността на музикалната терапия (за единична сесия) при пациенти в хоспис в продължение на три месеца. Установено е, че има подобряване на физическия комфорт, релаксацията и най-важното – бори се с болката.

Сърдечен инфаркт, мозъчен инсулт

Някои изследвания установяват, че пациентите с мозъчен инсулт, които са били лекувани с “музикотерапия”, показват забележимо подобрение в двигателната си функция. След триседмични сесии с музикална терапия, техните двигателни и моторни умения се подобрили. Движенията им станали по-гладки, а прецизността и скоростта също се подобрили.

Изследванията на д-р Шлауг разглеждат и ролята на музиката в речевата терапия. При повреждане на мозъчната част, отговорна за речта, някои пациенти все още могат да изпеят, това което не могат да изговорят. Използвайки музикална интонационна терапия, той отбелязва, че засегнатите могат бавно да се научат да пеят прости песни. С течение на времето, други области на мозъка започват да се справят с функциите, свързани с говора.

Аутизъм

Възпроизвеждането на музика като фон помага на децата със специални образователни потребности. Според проучване, това действа успокояващо, позволявайки на децата да останат фокусирани.

Депресия

 

Музиката може да бъде възвисяваща! Това е важно за някой, който страда от депресия. Независимо дали става дума за музика, пеене или просто слушане на музика – всичко това е от полза. Индивидуалните сеанси с музикална терапия са полезни, както за възрастни, така и за юноши. Това би помогнало и на хора, зависими от наркотици, както и на живеещи с болестта Алцхаймер.

Сърдечно заболяване

Хората, страдащи от сърдечни заболявания, могат да се възползват от ефекта на музикалната терапия. Това ще им помагне да нормализират кръвното си налягане. По този начин сърдечните им нива ще влязат в приемливи граници, ще се намали  тревожността и нивото на стрес. Проучване върху пациенти с коронарни болести потвърждава, че музиката може да намали стреса и да доведе до отпускане, дори след по-тежко физическо натоварване.

Онкологично лечение

Друго полезно приложение, което можем да използваме е при наличието на болки. Музиката облекчава и намаля интензивността и продължителността на болката. Същевременно, това се отразява добре и за тревожността. Предвид това, количеството на аналгетичното лекарство в случай на болка, също може да бъде намалено.

Музиката, може да се използва като терапевтичен инструмент! Тя ще направи много повече от това, просто да ви успокои или даде енергия. Крайната цел е да се намери начин за по- широкото й приложение в медицината.

Мотивационният фактор на музиката в спорта

За много от нас упражненията са изморителни и трудоемки. Понякога се затрудняваме да спазваме стриктния график за тренировки. Нашето тяло се чувства уморено за определен период от време. Сигналите за изтощение от тялото са повишаване на сърдечния ритъм и прекомерно изпотяване.

Тук идва ролята на музиката под формата на разсейване. Тя отклонява вниманието на мозъка от физиологичния отговор на изтощението. Повишава настроението ни. Вместо да предприемаме почивка, се мотивираме да завършим упражнението. Завършването на тежка тренировка във фитнес залата или удължаването на дистанцията с допълнителен километър става по-лесно с помощта на музиката. Това променя начина, по който подхождаме към самата тренировка.

Изберете правилната музика докато тренирвате

Музиката може да има и негативно въздействие. Изборът на мелодиите също играе важна роля. Ако не успеете да изберете правилната музика, това може да има отрицателни последици. Всеки има спомени и емоции, свързани с различни песни. Ако свързваме песента с тъжен или депресиращ момент, умът ви скоро ще бъде изтощен. Така ще постигнете по-скоро обратен ефект. Затова вашият емоционален отговор на дадена музика е от решаващо значение.

По същата логика, начина по който свързваме настроението на дадена песен с текущото ни състояние, също определя нивото на енергия. Помислете за любимата си песен, която е свързана с мотивационен мотив. Когато слушате такава песен, вие сте склонни да възприемате вдъхновяващата перспектива по време на тренировката.

Намерете подходящото темпо за добра тренировка

Темпото или скоростта на музиката също е решаващ фактор. То ни помага да синхронизираме ритъма и движението, като използваме енергията си ефективно. Ако темпото на музиката е под скоростта на вашата физическа активност, тогава ефикасността ще бъде по-малка. Според проучване от 2012 г., ефективността на тренировката е много по-висока, когато се изпълнява в хармония с ритъма на песента. Проучването отбелязва, че участниците, които са синхронизирали музиката с тренировката, се нуждаели от 7% по-малко кислород. Изследванията са направени върху велосипедисти за едно и също количество работа.

Следващия път, когато се подготвяте за тренировка с висока интензивност, като спринтове, не настройвайте бавна и тъжна мелодия. Вместо това, изберете бързи песни със силни бийтове, за да поддържате стабилно темпо.

Най-добрата музика за тренировка трябва да бъде между 120-140 удара в минута (bpm). Установено е, че повечето хора имат вродено предпочитание за ритми при тази честота. Понякога за тренировъчна музика хората избират мелодии с около 160 bpm. Но изследванията показват, че бийтове, по-високи от 145 удара, не добавят допълнителна мотивация. И така, какво чакате? Изберете подходящ “плейлист” и се захващайте с тренировките!

В FitnessOne Plovdiv слушаме само качествена и приятна музика. Заповядай на безплатна тренировка и ще се убедиш колко важна е атмосферата! 

Share