Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Митове за физическото натоварване и спорт след 55

Наближавате 55 години или вече сте ги минали – замисляли ли сте се, че е време да започнете да спортувате? Най-вероятно и през ум не ви е минало. Повечето хора приемат за естествено физическата активност да намалява с възрастта. А и някой да е виждал 60 годишен дядо във фитнес залата или да тича в парка?

Заблудите, предразсъдъците и страховете, свързани с активното движение и спорта след 55 години са много. Те са, които ви карат да се ограничавате, да се сковавате и да се поддавате на болежките и старостта твърде рано. Не го допускайте.

Мит: Вече няма смисъл да се упражнявам. Възрастен съм и от редовните упражнения и спорт по-млад няма да стана.

Истина: Колкото по-дълго спортувате и се поддържате във форма, толкова по-дълго ще се чувствате млади и жизнени, ще изглеждате добре и ще сте в добро здраве.

Редовната физическа активност намалява риска от сърдечни болести, диабет, Алцхаймер. Тя определено е фактор и за доброто ви настроение и самочувствие.

Мит: Колкото повече остаряват хората, толкова по-голяма нужда имат от почивка и е важно да си пазят силите.

Истина: Бездействието и заседяването са най-големият враг на възрастните хора. Колкото повече се отпускате, толкова по-малко мотивация и сили имате да вършите каквото и да било.

Ставате апатични, по-склонни сте към депресия. Често започвате да се чувствате безполезни и излишни, защото всички ви щадят и все ви карат да си почивате.

Разбира се, важно е упражненията, които правите да са съобразени с възрастта и здравословното ви състояние. Може да се консултирате с лекар, с кинезитерапевт, фитнес инструктор. Те ще ви съставят подходящата програма.  

Мит: Спортът и физическата активност увеличават риска от падания, наранявания, счупвания и могат да ми навлекат сериозни здравословни проблеми.

Истина: Да, риск има винаги. Ако не спортувате и не се движите обаче, той е доста по-голям, защото се сковавате, губите гъвкавостта си, за вас стават рискови елементарни физически действия – качване и слизане по стълби, ходене по неравни пътеки или из градината и подобни.

Редовните упражнения, съобразени с възрастта и здравословното ви състояние, ви правят по-силни и издръжливи, намаляват загубата на костна маса, подобряват баланса ви. Всичко това прави рисковете от травма, счупвания и нараняване значително по-малки.

Мит: Никога досега не съм спортувал, късно е да започвам.

Истина: Това са само 4 от многото заблуди по отношение на спорта и възрастта. Преборете се с тях. Правете упражнения, тичайте, вдигайте тежести, плувайте – проверете кои активности са подходящи за вашата възраст . Много бързо ще усетите положителната промяна, а това ще ви окуражи да продължите. Никога не е късно да се чувствате по-добре. Действайте!

Никога не е късно да се раздвижите, да правите упражнения, да спортувате. Всяко усилие в тази посока ще се отрази добре на физиката и на психиката ви. Важно е обаче да започнете леко, внимателно. Консултирайте се със специалисти, направете си програма и я спазвайте. Създайте си навици в това отношение и увеличавайте натоварването постепенно.

И сега, нека отговорим на един от най-често задаваните въпроси.

Въпрос: Какъв е най-добрият начин за постигане на напредък без наранявания за хората над 50 години?

Правилата са почти същите като тези за другите възрасти: загрейте добре, не задържайте дъха си и най-важното – правете упражненията с правилна форма. Не правете упражнения, които ви излагат на повишен риск от нараняване (като топката Босу).

Вероятно също е добра идея да избягвате движенията с висок риск като тежки клекове, мъртва тяга, лежанка и раменна преса. Има по-безопасни алтернативи, с които може да постигате сходни резултати.

Разбира се, не казваме, че хората след 50 години не трябва да правят тези упражнения. Ако се чувствате във форма и сте компетентни — продължавайте в същия дух! 

Share