Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Силата на навиците

Какво представляват?

Навиците са поведения, които произвеждаме автоматично, позволявайки ни да извършваме основни дейности като миене на зъбите, вземане на душ, обличане за работа и придържане към една и съща рутина всеки ден, без да мислим активно за тях.

Нашите несъзнателни действия освобождават ресурси за да може мозъкът да изпълнява други, по-сложни задачи, като решаване на проблеми или какво да приготвим за вечеря.

Всички имаме навици и активираме стотици от тях всеки ден. Те могат да бъдат разделени на три групи:

 1. Първата група са тези, които просто не забелязваме, защото те са били част от живота ни, като връзване на връзки на обувки или миене на зъби. 
 2. Втората група са тези навици, които са полезни за нас и върху които работим усилено като: упражнения и практикуване на спорт, здравословно и пълноценно хранене всеки ден, наблягането на достатъчно сън или разпределянето на задачите през деня.
 3. Последната група са тези, които са вредни за нас като употребяването на алкохол, отлагането на важни задачи и недостига на почивка след тежък работен ден.

Но къде се съхраняват всички тези навици?

Силата на навиците

Учените са открили, че определена част от мозъка, наречена базални ганглии, играе решаваща роля за създаването на нови навици и поддържането на съществуващите навици.

Това води изследователите до причината защо някои хора, дори след големи мозъчни увреждания, все още ще се придържат към определена рутина. А именно, защото техните ганглиите са непокътнати.

Последните изследвания също показват, че навиците са толкова вкоренени в мозъка ни, че продължаваме да действаме в съответствие с тях, дори когато вече нямаме полза да ги правим.

Изследователи от университета Дюк показват, че над 40% от това което правим, се определя не от решения, а от навици. 

Това предполага, че можем да променим огромна част от живота си, просто като премахнем лошите рутини и вместо това създадем добри. 

Хората, които напълно разбират това, са успели да намерят прекрасни нови начини да тласнат късмета си към по-добро.

Промяна на навиците

Най-добрият начин да промените вредните си рутини е директно да ги замените с нови. Това се случва когато мозъкът ви разработва нови неврологични пътища.

Но защо хората се връщат към старите си навици толкова често? 

Това е така, защото нервните пътища, установени в резултат на рутините които развиваме, никога не се изтриват. Те се пазят винаги, в случай че се наложи да ги използваме отново. 

Това е и причината силата на навиците да е толкова голяма. Те буквално са вкоренени в нас и в нашия мозък.

Разбира се, това ни помага в многото прости и автоматични ежедневни задачи, които изпълняваме като ходене, говорене, бягане и хранене. Не е нужно да спираме и да мислим как да ходим преди да станем, а просто го правим!

Тъй като тези съществуващи пътища никога не се изтриват, най-добрият начин да  се променят е да ги замените с нови. Това е малко-по сложен, но и по-надежден процес, в който можем да променим или усъвършенстваме себе си.

Нека променим най-честия лош навик – Отлагането

Хората отлагат работата си от векове.

Хезиод, гръцки поет, живял през 8 век пр.н.е., веднъж казва:

„Не отлагайте работата си за утре и вдругиден. Защото бавният работник не пълни хамбара си, нито този, който отлага работата си. Индустрията помага за работа, но човекът, който отлага работата, винаги се бори с бедствия.”

Хората са страхотни да правят планове, да определят срокове и да създават цели, но са ужасни да ги следват. Нашите най-упорити разсейвания винаги ни се струват оправдани, затова продължаваме да се съпротивляваме до последната минута.

Днес, точно сега, е всичко, с което трябва да се подготвим за по-добро бъдеще, не утре, следващата седмица или следващия месец.

„Ако ви отнема твърде много време да решите какво да правите с живота си, ще откриете, че не сте го направили“, казва Джордж Бърнард Шоу.

Навикът да отлагате важни задачи може да ви отдалечи от големи възможности в бъдеще, като:

 • Подписване на важна сделка;
 • Преминаване към следващата кариера;
 • Или да се срещнете с човек, който може да ви изиграе важна роля в живота ви.

„Хората с готовност ще ви разкажат за всички изгубени възможности, пропуснати срокове, неуспешни връзки и дори парични загуби, понесени само заради един лош навик да се отлагат нещата, докато често стане твърде късно“, пише Стивън Ричардс в книгата си „Тайната на Първи стъпки: Стратегии за триумф над отлагането.

Повечето хора знаят какво е добро за тях. Те са наясно с всички добри практики, които ще ги поддържат щастливи, ефективни и ще живеят пълноценно.

Те не избягват да изпълняват житейски навици поради подценяване на тяхната стойност, а защото чакат да се почувстват мотивирани, вдъхновени или да изчакват правилният момент за да започнат.

Лошата новина е, че никога не можеш да се чувстваш достатъчно мотивиран да направиш нещо. Ако чакате външна сила, която да задоволи вашите психологически нужди, ще чакате твърде дълго.

Ако разчитате на мотивация, за да изградите по-добро бъдеще, всичко ще отнеме два пъти повече време. Ако разчитате само на волята, за да свършите нещата или да станете по-добра версия на себе си, вие сте обречени да се провалите.

Ако някога сте казвали: „Трябва да прочета повече“, „Искам да започна да тренирам“, „Трябва да спестя повече пари“ или „Искам да надградя уменията си“, трябва да предприемете действия веднага, за да подобрите шансовете си да започнете. 

Започнете с малки, но последователни стъпки всеки ден, за да се доближите до целта си. Най-доброто време за надграждане на вашите кариерни умения е точно сега.

Животът е твърде кратък, за да чакаме страхотен ден, за да инвестираме в по-добри житейски преживявания.

Възможностите идват и си отиват, грабнете това, което имате сега, не по-късно.

Не позволявайте отлагането да завладее живота ви. Направете добър опит в посока на мечтите си, а не добро извинение.

Как да използваме силата на навиците за да надграждаме себе си?

Интелигентността е в процес на работа. Всичко, което интелигентните хора знаят, са го научили в един или друг момент. Да станеш по-умен не означава непременно огромен ангажимент от време и енергия всеки ден.

Ако можете последователно да тренирате мозъка си да се адаптира към нови ситуации и информация – ще станете по-умни с времето.

Добрата новина е, че не е нужно да отделяте много време всеки ден, за да станете по-мъдри или по-интелигентни, отколкото сте били вчера. Можете да инвестирате само 5 или 10 минути всеки ден, за да направите повече от това, което ви помага да надградите вашите умствени модели, възприятия и знания.

Работете върху личните си приоритети

Най-добрият начин да увеличите шансовете си за успех, е ако работите върху нещо, което ви харесва или вълнува. 

Изберете едно нещо, което наистина ви харесва и го следвайте. Не правете грешката да се хвърляте на всяко ново забавно нещо, за което четете в интернет.

Дисциплината е изключително важна, ако искаме да надградим себе си. 

Не прекалявайте и не предприемайте действия които знаете че няма как да се осъществят. Само решение не променя нищо.

Действието е най-големият подарък, който само вие можете да си подарите, така че започнете.

Четенето кара мозъка ви да работи

Мненията се различават по отношение на това кой е най-добрият за стимулиране на мозъка материал за четене, като предложенията варират от създаване на ежедневен навик за четене до събиране на разнообразни художествени и научни книги.

Всеки ден, в които отделяме малко време за да четем нещо любопитно или нещо образователно, кара мозъка ни да отключва сигнали, които не е използвал преди. 

Тренирането на тези сигнали всеки ден довежда до по-бърза и по-добра мисловна дейност. 

Дайте си нещо, което да преследвате

Направете нещо. 

Създайте нещо ценно. 

Споделете вашите творби. 

Започнете страстен проект. 

Ще научите повече в процеса, дори ако не успеете. Ще бъдете по-добър човек, отколкото сте били преди да го изпробвате.

Без значение какво правите, създавайте стойност. Всяка онлайн почивка не трябва да бъде свързана с проверка на социалните мрежи. Заменете един час социално сърфиране с нещо по-подхранващо психически. 

Предизвикайте себе си да направите нещо оригинално.

Както отбелязва Айнщайн, „Не съм умен, просто съм страстно любопитен …“. 

Всички умни хора са запалени по личните си занимания. Те намират смисъл в работата, която вършат. В живота им винаги се случва нещо вълнуващо. 

Разберете какво разкрива най-доброто във вас и отделете време да го създадете.

Какво научихме от тази статия

 1. Всеки един навик които несъзнателно извършваме всеки ден, е причинителят на повечето неща които осъзнато не харесваме.
 2. Навиците изграждат нашата характерност. Характерът не е родствен,a e създаден през годините и ние можем да работим върху него за да го променим.
 3. Връзките в мозъка ни са устроени така, че за да променим един навик, ние трябва да го заменим с друг. 
 4. Заменете своите лоши и безполезни навици с такива, които изграждат вашата същност към по-добро.
 5. Никога не е късно да започнем да развиваме собствените си интереси. Най-честият и упорит причинител на това да не го правим е, че сме задействали чувството на отлагане.
 6. Нека заменим отлагането в живота ни като правим малки стъпки всеки ден.
 7. Нека променим живота си сега, за да не съжаляваме за изгубеното време утре.

Източници:

https://www.thepositivepsychologypeople.com/habits-to-happiness/

https://medium.com/kaizen-habits/12-habits-that-can-help-you-become-smarter-and-wiser-in-less-than-10-minutes-a-day-9ceccbc973bb

https://medium.com/kaizen-habits/procrastinating-is-choosing-to-postpone-a-better-future-c78e5549bcfc

Share