Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

Какво трябва да знаят жените преди да започнат да вдигат тежести?

Много дами все още трудно се решават да включат в тренировъчната си програма вдигане на тежести и основните причини за това са две:

I – Жените не трябва да вдигат тежко. Твърдението е абсолютно вярно, само дето някои хора го разбират погрешно.

Жените не бива да вдигат тежести, несъобразени с техните възможности. Това не значи, че по принцип не трябва да пипат нищо тежко.

II – Жените, които вдигат тежести, стават като културисти с твърде големи мускули и грубоват вид.

Тук вече няма грам истина!!!

Жените, които стават културистки, тренират по определена програма, на специална диета са и най-вероятно взимат стероиди. 

Вдигането на тежести ще ви помогне да ускорите метаболизма си, да горите повече мазнини, съответно да отслабнете, да изградите здрави мускули (това не значи големи, деформирани мускули) и да оформите тялото си.

Затова, не се притеснявайте да включите в програмата си упражнения с тежести.

Просто имайте предвид следните няколко съвета.

Научете се да изпълнявате упражненията правилно

Отделете на това колкото време е необходимо. Липсата на търпение и лошо заучените упражнения могат да доведат не само до по-ниски резултати от очакваните, но и до сериозни наранявания и травми. 

Концентрирайте се върху няколко упражнения 

Тялото ви запомня движенията на няколко упражнения много по-бързо и лесно. И ако сте ги заучили добре, дори да са по-малко на брой, ще са ви по-полезни от многобройни, лошо изпълнени упражнения.

Как да изберете какво да научите?

Работете с инструктор!

Кажете му какво искате да постигнете, какви са били тренировките ви досега и го оставете да ви помогне. Той ще ви направи програма, ще ви помогне да се научите да изпълнявате правилно упражненията, ще ви изготви режим на хранене и диета или ще ви насочи към подходящ диетолог. 

Поверете тялото си на специалист, за да избегнете грешки!!!

Проявете упорство и не се обезкуражавайте 

Това, че не постигате мигновени резултати не значи, че не се придвижвате към желаната фигура и килограми. Оформянето на тялото отнема време и зависи не само от конкретните упражнения, но и от начина ви на хранене, от наследствените ви предразположения.

Дори да забележите бърз напредък, не тренирайте с нагласата, че след два – три месеца, като постигнете желаната фигура, ще се откажете. Създайте си спортни навици за цял живот. Това е най-сигурният начин да сте винаги във форма.

Не правете неща, които са ви скучни и досадни 

Има страшно много упражнения и безкрайни възможности за комбинирането им. Ако нещо ви е скучно или неприятно и не искате да го правите, недейте, защото и без това няма да ви се получи. Обсъдете с инструктора си какви други варианти имате.

Има ли някакви основни разлики, които жените трябва да вземат предвид, когато планират храненето и тренировките си?

Единствената разлика, която трябва да вземете предвид, е менструалният ви цикъл.

  1. Овулация: може да откриете, че нивата на глада и желанието за по-нездравословни храни са по-високи през този период.

    Съветваме ви да увеличите калориите си, дори и това да означава калориен излишък. Може да ядете малко повече и да задоволите желанието си вместо да се опитвате да преборите глада, да се предадете и да изпаднете в неконтролируемо емоционално хранене.
  2. Лутеална фаза: може да откриете, че сте по-слаби във фитнес залата през този период, така че би било разумно да използвате това време за ‘презареждане’ от тренировките. Подуването и задържането на вода също ще бъде по-високо тук, така че ви съветваме да не се мерите на кантар докато този период не отмине. Това може да ви демотивира. 

Кой е най-добрият начин за жените да свалят мазнини и да качат мускулна маса?

Ето какво трябва да направите в четири прости стъпки.

А) Яжте калории за поддържане на теглото си (калориен оптимум) и консумирайте достатъчно количество протеини. Ако имате да изчиствате много мазнини, може да преминете към лек калориен дефицит. 

Б) Ходете на фитнес зала 3-4 пъти седмично и вдигайте тежести като се стремите да правите прогресивно претоварване (постепенното увеличаване на стреса върху тялото по време на тренировъчни упражнения). 

В) Бъдете много, много, много търпеливи. 

Г) Обградете се с приятели, които се опитват да се хранят здравословно и да се грижат за себе си. Така ще намалите изкушенията до минимум. Не се сравнявайте с другите около вас. Това е вашият път към желаното тяло.

Успех!

Share