Lorem ipsum dolor sit amet, consectetuer adipiscing elit. Aenean commodo ligula eget dolor. Aenean massa. Cum sociis Theme

1-677-124-44227

184 MAIN COLLINS STREET WEST VICTORIA 8007

FOLLOW US ON INSTAGRAM
Etiam ultricies nisi vel augue. Curabitur ullamcorper ultricies
Top

7 Здравни ползи от скачането на въже

Скачането на въже ще направи сърцето ви по- силно, като същевременно ще понижи кръвното налягане и холестерола. Това може да намали риска от сърдечни заболявания и да предотврати сърдечни пристъпи и инсулти. Също така,  може да намали мастните клетки и да насърчи загубата на тегло.

Тази дейност ще укрепи вашите мускули и костна маса, фактор за избягване на остеопороза и наранявания. Дори ще се почувствате по- малко стресирани, благодарение на скачането на въже.

Може би си мислите, че скачането на въже е за децата. Помислете отново! Това просто упражнение може да направи чудеса за вашето тяло. Дори не се нуждаете от някакви специални умения или оборудване.

Ето 7 ползи, от които можете да се възползвате.

 1. По-силно сърце

Скачането нагоре и надолу увеличава кръвния поток. Това прави сърцето ви силно! В резултат на това, то ще свърши по- добра работа при изпомпване на кръв по цялото ви тяло.

 1. По-ниско кръвно налягане

Скачането на въже помага за контролиране на високо кръвно налягане, известно още като хипертония. Това е така, защото добре тренираните сърдечни мускули могат да изпомпват кръвта по- лесно към всички части на тялото. 

Силният кръвен поток позволява на артериалните стени да се отпуснат. Резултатът е ниско кръвно налягане, което може да ви предпази от сърдечни пристъпи и други подобни състояния.

 1. Понижаване на холестерола

Докато тренирате, “добрия” холестерол се увеличава, а “лошият” намалява. Това предотвратява образуването на холестерол в артериите и го блокира. Начин за предотвратяване на инфаркти, удари и сърдечни заболявания.

 1. Контрол на теглото

Ако се опитвате да отслабнете, защо да не скачате на въже? При упражнения с ниска до умерена интензивност, както при скачането на въже, тялото използва енергията, съхранявана в мастните клетки, което ги кара да се свиват. Това е лесен начин да поддържате талията под контрол.

 1. По-силни ръце

Повтарящото се движение ще подсили вашите ръце! Това ще ви предпази от наранявания в бъдеще. Дори не е нужно да въртите ръцете си твърде много. Просто ги използвайте, за да скачате на въжето.

 1. По-здрави кости

Скачането на въже е упражнение, използващо теглото, което може да подобри здравето на вашите кости. Той ще спомогне за по- голяма костна маса и ще предотврати остеопорозата, особено ако сте жена.

 1. Облекчаване на стреса

Както всички упражнения, скачането на въже може да облекчи стреса, като насърчава производството на ендорфини. Тези мозъчни химикали ви карат да се чувствате добре! Само 5 минути скокове могат да облекчат безпокойството ви.

Скачането на въже не е за всеки

Това е активност с голямо въздействие, която може да причини усложнения при определени състояния на костите и сърцето. Въздържайте се от скачане на въже, ако:

 • Страдате от възпалени стави, остеопороза или ревматоиден артрит.
 • Страдате от сърдечно заболяване или в семейството ви има човек със сърдечно заболяване.

Как се скача на въже: Съвети за правилно изпълнение

Ако здравето е на ваша страна и искате да изглеждате и да се чувствате по- добре, ето как можете да изпълнявате правилно упражнението:

 1. Носете правилните обувки: Уверете се, че обувките ви са достатъчно меки и гъвкави, за да ви дадат необходимия отскок и да служат като амортисьори за тялото ви.
 2. Избягвайте твърди, бетонни повърхности: Поради причини, подобни на тези за обувките, най-добре е на скачате въже на мокет или дървени повърхности. Това ще намали натиска върху колянните стави.
 3. Използвайте китките си: Начинаещите може да са склонни да използват рамото, за да завъртят въжето и да получат допълнителна засилка. Не използвайте раменете си! Фокусирайте се върху предмишниците си и леко завъртете въжето от китките си.
 4. Поддържайте правилна форма: При скок, уверете се, че коленете и глезените са сгънати. Дръжте торса направо.
 5. Улеснете тялото си: Не стресирайте тялото си прекалено много от самото начало. Започнете да кажем с минута скачане на въже, последвано от 3 минути почивка. Работете като се стремите към по- дълго време за скачане и по- кратки периоди за почивка.
 6. Загрявайте преди да започнете: Както при всяко упражнение, преди да започнете, загрейте добре с леко кардио и упражнения.

Правете го поне 3- 4 пъти седмично. Не можете да очаквате резултати без усилие и всеотдайност. Имайки предвид, че можете да правите това упражнение навсякъде, направете го личен ангажимент. 

Редовно скачайте през повечето дни от седмицата. Дори когато пътувате!

Не забравяйте, че имате нужда само от скокове на въже, за да направите това упражнение. Това го прави евтина и лесна тренировка! Също така ще можете да практикувате координация, докато подобрявате своя скок.

 

Share